Golang

Golang (Go programlama dili), Google'ın kendi içerisinde barındırdığı sistemleri daha hızlıgüvenli ve verimli hale getirmek amacıyla çıkartılmış, açık kaynaklıGoogle tarafından desteklenen, kullanım kolaylığı ile ön plana çıkan, statik tipli bir programlama dilidir

GoGolang, Google Go gibi farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Golang, 2007 yılında Rob Pike, Robert Griesemer ve Ken Thompson tarafından piyasaya sürülmüştür. 

Google mühendislerinin Golang’ı geliştirmesindeki ana amacı diğer programlama dillerindeki eleştirileri çözerek, başarılı yönlerini alıp tek bir dil halinde birleştirmekti.  25 anahtar sözcükten oluşan sade yapısı, maskotu “Gopher” Golang’in bu kadar popüler olmasını sağlamıştır. 

Golang ile Neler Yapılabilir? - Kullanım Alanları

Golang, esnek yapısı sayesinde herkes tarafından öğrenilmesi kolay olan popüler ve bir çok alanda proje geliştirme sürecinde yer alan bir programlama dilidir.  Her dilin kendine özgü kullanım alanları vardır, peki Golang ne işe yarar?

1- Web Uygulamaları

Golang ile hızlı ve iyi performanslı web uygulamaları yapılabilir. Web geliştirme aşamasında HTML , JSON ve HTTP gibi ögeler, dilin temel kod tabanını oluşturur. 

Ayrıca Golang topluluğunun geliştirdiği BeegoMartini ve Revel gibi frameworkler de proje geliştirme aşamasında kullanılabilir. 

2- Dağıtılmış Ağ Hizmetleri

Go programlama dilinin “Goroutines” olarak adlandırılan, işlevlerin ve yöntemlerin aynı anda çalışmasını sağlayan eşzamanlılık özelliği bulunur. Golang’in bu eşzamanlılık özelliği web için hem hızlı geliştirme hem de yüksek performansıyla kaliteli projeler üretmeyi sağlar. Aynı zamanda bu özellik ücretsiz olarak kanalları birbirine bağlar. 

3- Bulut Bilişim

Go'nun eşzamanlılık, taşınabilirlik ve ağ oluşturma özellikleri onu bulut bilişim alanında çalışan uygulamalar oluşturmak için uygun bir dil haline getirmiştir. Örneğin, KubernetesGoogle Cloud gibi bulut bilişim platformları Go programlama dili kullanarak oluşturulmuştur. Dropbox ve SendGrid dahil olmak üzere diğer bulut hizmetleri de Golang’i kullanır.

Ayrıca Golang ile tek bir kod yazılır. Bu kod istenilen yere dağıtılır bu da bakımının çok daha hızlı ve pratik bir şekilde yapılmasını sağlar. Uygulamada bir değişiklik yapılması gerektiriyorsa, uygulamayı tek bir yerde değiştirmek ve ardından WindowsLinux gibi dağıtım platformu için derlemek yeterlidir. 

4- Haber ve Multimedya Siteleri

Golang ile haber siteleri ve multimedya platformları güvenli bir şekilde oluşturulabilir. Örneğin bir haber sitesi olan BBC, arka ucunda Go programlama dilini kullanıyor.

Yine benzer şekilde YoutubeSoundCloud ve Netflix geliştirme süreçlerinde Golang kullanıyor.

5- Golang ile Makine Öğrenimi 

Golang’in çok yönlülüğü, eşzamanlılığı ve taşınabilirliği onun “Makine Öğrenimi (ML)”  projelerinde kullanılmasını sağlar. 

Hatta, veri bilimciler tarafından popüler olması ve bu alanda GoLearnGorgonia ve goml gibi birçok kütüphaneye sahip olması nedeniyle de epey avantajlı bir konumda bulunuyor.


WhatsApp
Hemen Ara